http://kinalevin.wordpress.com/
lade upp lite info på sin blogg som jag kände att det var läge att låna nu när det är fibroväder och allmänt skitont.
Just denna texten tyckte jag skilldrade det ganska bra, inte en massa läkarspråk utan lättförstådd text.
Fibromyalgi symtomen syns inte utanpå. Musklerna ser normal ut, leder är inte deformerade och de flesta FMS-patienter rör sig ganska obehindrat. Smärta är en subjektiv upplevelse, det måste man komma ihåg; hur man upplever den är oerhört individuellt och det finns inga objektiva metoder som gör det möjligt att på läkarmottagningen avgöra om och hur ont en person har.
När man har Fibromyalgi så brukar värken beskrivas som molande, brännande men ofta också som stickande, skärande, huggande. Beskrivningar som "influensavärk" eller "att någon drar en taggtråd under huden", eller "som besvärliga bett av ettermyror".
Värken flyttar ofta runt i kroppen.
Vanligen känns det i hela eller större delen av kroppen,en del kan känna värk i den ena kroppshalvan.
Detta är en iakttagelse som i sig starkt talar för att orsaken sitter i hjärnan.
Värken pågår ständigt; väldigt få med Fibromyalgi har någon helt värkfri dag eller timme.
Styrkan varierar, ofta på ett svårförutsägbart sätt. Värken kan öka av en oväntad händelse eller en psykisk påfrestning, men också infektioner, fysiska påfrestningar, rörelser som upprepas, t ex skala potatis, plocka ur diskmaskinen gör att värken ökar.
Att använda händerna och armarna ovanför axlarna, t ex för tandborstning eller kamning, ger mer värk.
På arbetet är det särskilt vid ensidiga arbetsställningar eller vid uppgifter som upprepas,t ex i snabbkassan, framför datorn eller vid ett löpande band, som värken ökar.
"Lagom" värme lindrar värke i allmänhet tillfälligt.
Därför står många länge och ofta i duschen; kyla; fukt och drag brukar däremot ge en försämring.
Många känner av vädret, att de kan "spå" väder,väderomslag känns av i kroppen dagar före en förändring.
Om vädret är instabilt brukar man må sämre, medan besvären lugnar ner sig under ett högtryck, särskilt sommartid. Vid besök i varmare länder mår man ofta betydligt bättre men redan under flygresan hem brukar symtomen bli lika svåra som före utlandsvistelsen.
Försiktig träning i varmbassäng uppleves som lindrande, men de personer som är överrörliga måste se upp så att de inte tar ut sina rörelser för mycket. De kan då få mer värk istället, särskilt under dygnen efter.
Symtom på migrän har ca 1/3.
Huvudvärk, särskilt i nacke-bakhuvud, är ännu vanligare, liksom smärta i eller bakom ögonen.
Smärta i käklederna är också ett problem.
De allra flesta har särskilt besvärlig värk i nacke-skuldror-axlar.
Smärtor i buken-bäckenet förekommer också ofta.
Värk under fötterna är ett relativt vanligt symtom som gör att en del har svårt att gå även kortare sträckor. Det motverkar då behovet av att motionera t ex att prommenera.
Ständig smärta kan vara en mycket stark signal som inte lämnar en oberörd. Smärtupplevelsen har man tidigare trott beror på skador i muskel- eller andra vävnader, men under 90-talet fann man att det inte var så. Numera råder i stort sett enighet om att upplevelserna orsakas av att hjärnan blivit smärtöverkänslig och att den feltolkar signaler från hela kroppen: en lätt strykning kan kännas som tusen nålar...
Emellertid finns inget fel i området på kroppen, varifrån signalerna kommer.
Smärtan känns, men finns egentligen inte där!
De läkemedel man använder vid reumatiska sjukdomar, inklusive artros, har dålig effekt vid FMS. Det beror på att sjukdomen inte sitter i muskler, brosk eller leder. Men använder man ändå sådana läkemedel måste man se upp med eventuella biverkningar, speciellt från mag-tarm området.
På senare tid har det kommit andra typer av läkemedel som behandling: Tramadol respektive Lyrica. De påverkar centrala nervsystemet och kan ge FMS-patienter lindring men det är inte ovanligt att de kan ge biverkningar, osm inte är så trevliga...
Informationen hämtad från fibromyalgi.nu
Fan det låter jobbigt det där. Tråkigt att du har det och så önskar jag en mindre smärtsam dag för dig.