Förlossning och svin-sjukan.

publicerat i Verkligheten, Om Allt & Inget Särskilt;
Svininfluensan

BB inför besöksförbud

ÖREBRO
Nu orsakar risken för svininfluensan restriktioner för besök till gravida och nyförlösta inom Örebro läns landsting. Restriktionerna började gälla sent på onsdagseftermiddagen. Endast en anhörig får komma på besök till BB, och om den lilla nyfödda har syskon får de också komma. I övrigt är det besöksförbud. Restriktioner gäller inte bara efter förlossningen, utan under hela vårdkedjan under graviditeten.

Endast en anhörig, inga barn, får vara med vid undersökningar på barnmorskemottagningarna på länets vårdcentraler, på specialistmödravården vid länets sjukhus, på sjukhusens gynekologiska avdelningar och på förlossningsavdelningar. – Vi har diskuterat värdet av restriktioner, och kommit fram till att dessa ska gälla under hela graviditeten, om det ska vara någon mening med dem. För den gravida kvinnan kan det kännas omfattande, men det handlar om att minska smittrisken hela vägen, säger Helena Fadl, mödrahälsovårdsöverläkare vid Örebro läns landsting. Det blir inte tillåtet för den nyförlösta att gå ut i korridorer för att träffa anhöriga eller gå till en kafeteria. – Det är ganska vanligt att man gör så i dag på USÖ. Men det tillåter vi inte nu, säger Helena Fadl.

Hur vanligt är det att det många kommer på besök?
– Det är ganska vanligt.
– Det är också vanligt att barn är med till undersökningar under graviditeten, och även någon som hjälper till att ta hand om barnen, fortsätter hon. Hur farlig är svininfluensan för gravida?
– För gravida finns en ökad risk, även om den är liten, att få lunginflammation och allvarliga komplikationer i samband med det, säger Helena Fadl.

Ett antal av landet landsting har infört restriktioner i samband med graviditeter, men långt ifrån alla.




Ska detta då betyda att jag själv inte kommer få styra över min egen förlossning. Ska ta upp detta med min barnmorska när jag ska dit nästa gång. Jag bestämde tidigt i graviditeten att jag vill ha med mig Mia oxå när jag ska föda. Det känns bättre så. Vet att jag får panik i ett visst skede av förlossningen och att ha haft 2 med mig vid varje förlossning har verkligen hjälpt mig.

Zacks förlossning var jag väldigt ung och hängde väl inte med särskilt mycket på vad som hände. Då hade jag Zacks pappa med och Mamma, och det kändes väldigt bra för både mig och K att hon var med.

Leos förlossning var fruktansvärt psykiskt påfrestande. Trots ett bra stöd så kändes allt så fruktansvärt förnedrande och jag hade lite svårt att ta till mig honom direkt efter tack vare det. Jätte jobbigt var det verkligen. Det fanns stunder under den förlossningen som de hade ganska stora problem med att hålla mig lugn när paniken satte in.

Denna förlossningen har jag verkligen sett fram i mot "givetvis för att bebisen kommer som jag även sett fram i mot de andra gångerna" men oxå för att jag är med mer medveten och inställd på att nu kan jag kanske få det som jag vill ha det " till stor del i alla fall, sen kan det ju alltid hände oförutsedda saker".
Jag har känt mig väldigt trygg i att föda fram tills jag läste detta i NA. Om Mia skulle vara sjuk just då så följer hon ju givetvis inte med, det säger ju sig själv. Det är väl för fan jag som ska trycka ut en unge och det är våran förlossning och det är oxå våran rättighet att styra över den så långt som möjligt. Vi är ju dessutom inte inne och springer på andras rum och jag vet hur jag är, jag kommer inte springa runt på avdelningen utan håller mig på mitt rum tills det är klart. Hur gör dom om jag själv skulle ligga sjuk i influensan när förlossningen sätter igång då? Får jag föda på parkeringen då eller?

Nu kanske jag låter som en hemsk människa men om jag hade varit från somalia och haft lite språksvårigheter så hade jag säkert fått ha med mig hela släkten trots svinsjukan. "jag är inte rasist, bara ironisk"

Jag kommer troligtvis inte föda några fler ungar och vill göra min och J:s upplevelse av förlossningen så bra som möjligt. Sen får folk tycka att jag är hur larvig som hellst som propsar på att ha med mig Mia men ingen vet hur jag känner inför att föda, det finns en del skräck........ eller ganska mycket om jag ska vara ärlig.
Visst det finns massor med bra vårdpersonal där men jag har inget förtroende för dom alls. Det finns orsaker till att jag hellre skulle vilja föda hemma, men den möjligheten finns inte här.

Sen vet jag ju hur jag är. Blir jag rädd så blir jag och får jag då för mig att jag inte ska åka in för att jag är rädd så gör jag det inte heller. Så knäpp kan jag bli när jag föder barn upptäckte jag under den sista förlossningen när jag hotade med att hoppa från fönstret och kläckte ur mig en massa hemskheter. I och för sig var omständigheterna inte de samma då och det påverkade det hela säkert. Men skräcken jag kände då sitter kvar i hela kroppen.

Under hela graviditeten har de snackat om hur bra det är nu mera och hur mycket man får styra själv. Man kan skriva förlossningsbrev och allt möjligt till personalen för att dom ska anpassa sig efter VÅRA önskemål.
Sen ska jag inte ens få välja om jag vill ha en till människa som stöd med mig pga att någon kan bli svin-sjuk.

Det känns inge kul. Jag får prata med barnmorskan om det helt enkelt. Går det inte att lösa så får jag kolla möjligheterna på andra sjukhus!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Nattis:

Men ganska skönt ändå efter förlossningen! SLippa en massa spring när man fortfarande är på sjukhuet!

Kommentera inlägget här :